Alkotmány

2011.04.18. 15:41

vidi

A nap mottója: Ma láttam a láthatatlan embert!



Mi az, amire jelen pillanatban minden fideszes ráélvezne, amit minden maszopos lehányna, amit minden elempés felökoszocializálna és amit minden jobbikos lehazaárulózna?

Persze, hogy az Alkotmány, ami minden magyart összeköt vagy mégsem, de tény, hogy ez egy Európa kellős közepén élő nép alapdokumentuma kellene, hogy legyen.

Egyébként tegye fel a kezét, aki tudja mit tartalmaz az Alkotmány preambuluma vagyis bevezetője?

Az alkotmányozásnak szinte semmi hagyománya nincs Magyarországon, hiszen egészen 1949-ig írott Alkotmányunk nem is volt. Az alkotmányos szabályokat törvényekben szabályozták, úgynevezett „történeti alkotmány” formájában, így rengeteg olyan Alkotmány-módosítás került elfogadásra, amely változtatott az alaptörvény rendelkezésein, és ezen túl természetesen az alkotmányos rendszeren is.

Minden Alkotmány módosítást a kényszer szült és csak pofozgatása volt, az amúgy sem egyenszilárdságú alaptörvénynek és az sem mellékes, hogy mindegyik egypárt rendszer alatt született. Sicc!

Az első legitim alkotmányozásra 1990-ben volt lehetőség, mégpedig a már teljesen szabad választások folyományaként, de ennek ellenére sebtiben 1989-ben nem egy új Alkotmányt fogadtak el, hanem a toldozott-foldozott régit módosították, írták felül.

Ha ez még nem lenne elég, a megmódosított, összefésült, de vállaltan nem új változatot  nem a szabadon választott parlament fogadta el, sőt a kidolgozását pedig a senki által fel nem kért és nem is választott Nemzeti Kerekasztal végezte. Hol van itt a legitimáció?

A teljesen egyértelmű történelmi lehetőség ellenére, addig örültek a szabad élet adta lehetőségeknek, hogy a nagyszerű rendszerváltozást hozó 1990-es választások után sem fogtak bele új Alkotmány kidolgozásának.

Mi volt ennek az oka?

Egyszerű a válasz, mindez a teljesen elbaszott negyven év hozadékának köszönhető, sajnos már nem létezett és nem is létezik azóta sem közös nevező a magyar politikai életet plurális berendezkedése okán a társadalom legalapvetőbb kérdéseiben, ezzel együtt az alkotmányos alapelvek esetében sem volt és szerintem nem is lesz soha konszenzus.

Most más a helyzet, a szükséges, elégséges felhatalmazás megvan, a nemzeti konszenzus meg fából vaskarika, de ettől függetlenül lesz új Alkotmánya Magyarországnak, akármilyen is, de lesz.

Ez szerintem jó dolog, mert ha van mire, akkor keménynek, elhivatottnak kell lenni, nem kell tökölni, balfaszkodni, csinálni kell bármi áron, mert kell, mert már rég meg kellett volna tenni, persze mindig lesznek elégedetlenek, de ki nem szarja le.

Nekünk meg el kell fogadnunk, mert benne voltunk, benne vagyunk, mert ahogy készült az teljesen jogtiszta és korrekt.

Most őszintén, azzal egyetérthetünk, hogy ha népszavazgatnánk, bármi egyeb demokratikus sablon szerintit csinálnánk, akkor sem lenne jobb a helyzet, mert ebben az elbaszott országban semmit nem lehetne legalizálni a lopáson és az irigységen kívül.

Egyébként az senkit nem zavar, hogy ez az első olyan folyamat, ahol legitim és teljesen jogszerű az alkotmányozó többség, akárhogy is hőbörögnek a kimaradt, lemaradt haszonleső hobbidemokrata szánalmasok.

Ez az Alkotmány egy olyan kislány, aki együtt cseperedett nővé a fidesszel, ismerik egymást kívül, belül, bár már sokan mások is meg akarták rántani legalább egyszer, nyalogatták a punciját nem is egyszer, de a szüzességét a legkitartóbbnak és legerősebbnek sikerült elvennie, akinek ráadásul minimum kétharmad támogatója volt ezen akcióban, a többieket persze megeszi a sárga irigység ettől.

Innentől kezdve egy darabig maximum csak szopatni vagy baszogatni lehet a már feltárt menyecskét, de hogy újra teljes szűzoltás legyen vagy egy punciálca műtét vagy egy teljesen új nő kell, úgyhogy lehet próbálkozni, ezt most benyaltátok rendesen, itt az ideje elfogadni és beletörődni.

Alázattal kellett volna közreműködni a többséggel, félretéve mindent, főleg a gőgöt, de most már maximum csak gratulálni lehet, ahhoz még mindig nem késő, de mellette szembe is köphetitek magatokat, mert amit csináltatok az vérszánalmas volt.

A blog ezentúl az új Alkotmány szellemében tolja tovább a szekeret, istván engem úgy segéljen!

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr482836943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adofizetomagyar 2011.04.19. 11:43:30

Ezzel a ponttal azért nem értenék egyet: "1989-ben nem egy új Alkotmányt fogadtak el, hanem a toldozott-foldozott régit módosították, írták felül." Elolvastam mindkettőt, a kedvesem jogász és felvilágosított, hogy még mielőtt írok valamit olvassak bele a két alkotmányba, jelen esetben a 1949-es és a 1989-es Nemzeti Kerekasztal közreműgödésével (amiben jelzem Viktor is ,mint egy bőrfejű ábrázattal) benne volt. :) Ég és föld a kettő. A módosítás mellett szóljön, hogy tényleg azzal kezdődött az 1989-es, hogy ez egy ideiglenes alkotmány. 20 év alatt végre elérkezett az idő és lehetőség a módosításhoz, de soha nem gondolta volna senki, hogy ezt egy párt meg fogja csinálni, azért is volt 2/3-hoz kötve. nem véletlenül vetették fel az esetleges 4/5 lehetőségét. Véleményem szerint össze lett csapva, amit a Velencei Bizottság is nehezményezett. És a benne lévő szavakkal is vigyázni kellene, mert egy szó nagyon meg tudja változtatni az egészet. Pld az állam "törekszik" a lehető legveszélyesebb. Az ország eladósítása elleni védelmet meg nem az alkotmányba kelle befoglalni, hanem az már bűncselekmény :). De tegnaptol én is ennek a szellemében élek, érzem is, hogy bánt a szél. A ráfázol bank szójátéka jut eszembe, egy Hölgy látott egy reklámot: jó befektetés AKÁR 40% hozam.. Ja, és a végén 0 lett.. Akár negyven 40%, de akár nulla is lehet :) Csak azt akartam kihozni, hogy nem szabad semmit összecsapni, mert az egy raklapfos lesz :D:D: Üdv. Ricsi.
süti beállítások módosítása