És a pálinka mi?

2010.06.11. 08:22

vidi

A nap mottója legyen, az enyhén illuminált Etelközi Vata szerkesztőbá egyik tényfeltárása: „Hajdú Levi fradizott a jégkorongban!”

Most, hogy a szabad gyümölcspárlat-készítés jogának visszaállításával a legális otthoni agybutítás jogát is visszaállította a kormány, nézzük meg mi is a pálinka?

Egyébként köszönünk Viktor, zseniális döntés!

 

 

A pálinka nemzetünk itala, azonkívül, hogy igen príma tudatmódosító cucc. A pálinka nemzeti kincs, vagyis hungarikum, amit a 2008-ban alkotott LXXIII. számú törvény is megerősít. Az Európai Uniótól is megkaptuk a névhasználat kizárólagosságát, miután messzemenően teljesítettük a vele szemben támasztott igencsak szigorú követelményeket. 2002. július 1-től az EU területén belül pálinkának csak az ország területén termesztett és leszedett gyümölcsből és itthon ellenőrzött körülmények között lefőzött párlatot nevezhetjük. (Ausztria, még a monarchia okán és örökségeként kapott kivételt és jogot a barackpálinka név használatára, de szigorúan csak négy tartományban.)

Természetesen az elnevezésre szokás szerint valamelyik jó szomszéd, jelen esetben Románia is igény tartott. A meghallgatáson az agyhalott román delegáció az asztal másik oldalának kérdésre, hogy indokolja meg a saját álláspontját, a román nyelvből ered-e a pálinka szó és végül is miért akarnak kizárólagosságot a témában, csak hebegtett, habogott. Állítólag megindítóan szánalmasak voltak, amit végül be is ismertek. A tökös magyar szakérők egyszerűen elővették a legújabb kiadású román nyelvi értelmező kéziszótárt és felolvasták a palincă címszó alatti mondatot: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.” A EU bizottság rögvest eldöntötte a kérdést és elküldte a románokat a picsába. A magyaroktól ezek után kapott mindenki egy üveg eredeti beszaratós 52-es szilva pálinkát díszdobozban.

A pálinkafőzés művészet, hiszen csak a 100 százalékban gyümölcsből készült párlatot hívjuk pálinkának, tehát közhiedelemmel ellentétben nem tartalmazhat cukrot, céklát, cípőtalpat, coop-os aromát, semmit.

A hazai klasszikus házi pálinkát általában a lehulló, félig rohadt gyümölcsből, miegymásból főzik, a kemények otthon a sufniban, a beszariak bérfőzdében. Tehát olyan pálinkánk lesz, amilyen gyümölcsöt vagy egyéb analizálhatatlan cuccot beviszünk a mesterhez.

Ezen sokat emlegetett és fogyasztott vegyigyümis avagy cuccold szét az agyad típusnál a rézeleje és az utópárlat simán az anyag része, benne a mérgező aldehidekkel, a kozmoolajokka és a beleégett egyéb szennyeződésekkel. Az ilyen cucc büdös, ragasztószagú, csípős, még órákkal az ívászat után is elképesztően büdöseket büffent tőle az ember, de azért persze ez is iható.

A manufakturális vagy kereskedelmi főzdék – remélhetőleg – csak a fogyasztásra is alkalmas, érett gyümölcsből főzik pálinkájukat. Minden pálinka alapvetése a megfelelően kierjedt cefre, tehát ha odafigyelünk és rámegyünk a minőségre a cefre csak gyümölcsöt tartalmazhat, vagyis csak a gyümölcs minőségétől és cukortartalmától függünk. Amúgy a megbuggyand cefre 6-8 százalék alkoholtartalmú beérése az eljárástól függően akár 8 hétig is eltarthat.

Két technológia létezik jelenleg pálinkakészítésre. Az egyik a hagyományos kisüsti féle eljárás, ami már több száz éves múltra tekint vissza és a sufnibugyogtatásban is ezt alkalmazzák. A másik egy cseppet bonyolultabb, ez az úgynevezett egykörös főzés, a tornyosnak mondott lepárlás, itt már nem ritka a számítógéppel vezérelt, már-már űrtechnikára hajazó cucc sem!

Maradjunk annyiban, hogy roppant bonyolult és terjedelmes eme nemes ital múltja, elkészítése valamint a hozzá fűződő kapcsolatunk, de egy biztos rossz pálinka nincs, csak kevés!

Kötelező népi okosságok:

  • Pálinkás jó reggelt!
  • Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.
  • A pálinka kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság.
  • Vidi ezt kóstold meg! (Gyuri barátom, ha maglátogatom!)
  • Mi ez a kerítésszaggató baszod?

Ui.: Egyik kedvenc, sajnos már meghalt rokonom, Ida néni a siófoik nyaralójában feltette nekem a nagy kérdést, "Pistikém neked mennyit pálinkát csomagoljak az útra, annyira sajnállak, hogy neked kellet vezetni és nem tudtál inni?" (Maradtunk egy literben!)

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr242073407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etelközi Vata 2010.06.11. 18:04:01

Na végre semmi sajtreszelés, helyette magyaros erjesztegetés...
Amúgy Hajdú Levi még ráadásul cinkotázott is a baseballban...

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.06.12. 07:27:11

Igazat, jókat írtál, egyedi stílusban, igaz, a pálinkafőzés művészet, a továbbiakat idézem..."Maradjunk annyiban, hogy roppant bonyolult és terjedelmes eme nemes ital múltja, elkészítése valamint a hozzá fűződő kapcsolatunk,...!
Ami nem igaz,idézem...
"... de egy biztos rossz pálinka nincs, csak kevés!"
Rossz pálinka pedig van, sajnos, nem is kevés! Ez is igaz!
süti beállítások módosítása