Robog tovább a gépezet

1982

Az előző évi sikereken felbuzdulva a csapat tavasszal Franciaországban nekiáll összedobni a 2. lemezt. Azt a 2. lemezt, amely talán az összes közül a legjobbra sikeredett, és a klasszikus Duran hangzást hordozza magán. A lemezen különösen szembe, azaz füllbeötlő a basszusjáték, amely a Duran hangzás igazi sajátja. Magam is a rendkívül erős ritmusszekció miatt szerettem meg a zenéjüket.

Áprilisban Ausztráliában és Japánban turnéznak.

Májusban pedig előbb kidobják a piacra a Hungry like the wolf kislemezt, ami közvetlen előfutára volt a már fent is említett 2. LP-nek, a Rio-nak.

A Hungry like the wolf az 5. helyig mászik fel a Top listán, míg az album a 2. helyig. A lemezen egy olyan, mára már klasszikus nóta is helyet kapott, mint a New religion:

Júniusban és júliusban USA-ban és Kanadában turnéznak, előbb magukban, majd Augusztusban Blondie-val.

Mindeközben megjelenik a Save a prayer kislemez, mely 2. helyig jut a slágerlistán.

Az őszt Európában turnézzák végig, nagy sikerrel.

Novemberben jelenik meg új kislemezük, a Rio, mely, legalábbis számomra megdöbbentő módon, csak a 9. helyig jut a slágerlistán.

Ez azért megdöbbentő, mert a csapat egyik legklasszikusabb nótájáról van szó, mely még a mai napig is megmozgatja más zenészek fantáziáját, és szinte minden válogatás, vagy karaoke, vagy egyéb, a 80-as évek legnagyobb slágereit felmutató lemezen rajta van.

Ennek a nótának is a ritmusszekció a fő erőssége, de a csodálatosan harmonizáló arpeggio is sokat hozzátesz.

A nóta végi szákszofón szóló pedig csak hab a tortán.

A Rio szerény véleményem szerint a Duran kb. 5-8. legjobb nótája...

Na jó, utólag beleszerkesztve el kell mondanom, hogy azt a ziccert, ami most jön, nem hagyhattam ki. Azaz, DD - RIO - Ritmus szekció, ahogy én játszom... /ezer bocs, de jó vagyok, mint tehénen a gatya.../

 
Az év vége utolsó Duran sikereként a Hungry like the wolf az USA-ban a 3. helyig jut.
 
/mára vége.../

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr172527573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása