Forsaken skies

2010.09.17. 13:07

vidi

Volt, pontosabban van egy kazincbarcikai srácokból álló zenekar, a The Bedlam, akik még életükben legendává lettek, mindössze két demófelvétellel a hátuk mögött. A fénymásolt borítós, angol nyelvű, kazettáról kazettára másolt 1989-es General Rejection és a 1990-es Dreamland in Mysery demóik abszolút alapművek, nemcsak magyar, de nemzetközi mércével is. Már ennyi elég volt, hogy vájtfülű metálosok aranytollal beírják őket a naplóikba.

Az oroszlán sörényű Cicó, aki a Bedlam zenei agya, akkortájt Apukám csapatában dolgozott, a még fénykorában lévő sajószentpéteri üveggyárban. Egyszer jön haza Papa és odaad nekünk egy rajzolt borítós kazettát, mint mondta a nagyhajú munkatársa küldte, hogy hallgassák meg a fiai. Meghallgattuk, ezóta ez már történelem. (Mindkét tesóm nagy Cicó és zenerajongó azóta is!).

A Bedlam hihetetlen agyas rock, pontosabban metál zene, már a kezdetektől jelen lévő psychedelikus hatásokkal, amit akkor és azóta is csak techno-thrash néven emlegetünk. Én nem értetem azóta sem ezt az elnevezést, de jól hangzik. A Bedlamot annyira a kezén hordozta a közönség és majd a szakma is, hogy megjelenhetett a nagylemezük 1994-ben Inside Ash címen. Sajnos az akkori zeneileg igencsak viharos időben ez nem volt jó ómen, mert szinte minden nyom nélkül néhány lemezbemutató koncert után eltűntek a süllyesztőben. Nem hittem el akkor, hogy ez megtörténhet, feloszlott az  egyik kedvencem, emlékszem az agónia közepette voltam olyan Bedlam koncerten barcikán a Hordóban (megvan még?), ahol a talaj részeg Fodi helyett a helyi keménycsávó Puli tolta az éneket, ne is rosszúl, vicces is volt, de inkább szomorú, hogy idáig jutottak.

Sajnos az akkori kortársak is megsínylették ezt a vérzivataros, élőzene ellenes időszakot, sok tehetséges, világszínvonalú, igencsak szimpatikus zenekar ment akkortájt a levesbe.

Tavaly azonban feltámadtak a poraikból, nyomtak néhány zseniális koncertet, mindezt úgy, hogy a legendát megőrizve, pontosabban tovább erősítve, még nagyobb hatást gyakoroltak rám és remélem mindekire, aki ismeri a fiúkat.

Az első visszatérő koncerten a Dieselben teljesen meghatódtam, zseniális volt az időzítés, a hely, minden és a zenekar egymásra is talált a közönséggel rendesen, felejthetetlen este volt. Semmit nem koptak a fiúk, a zsenialitás, a zeneiség és az alázat megmaradt, ami a hitelességük alapja, legendák ne ragozzuk.

A Bedlam zenéjét azóta több csapat jelöli meg hatásként, néhány underground metal banda setlistjében mai napig szerepelnek Bedlam nóták.

Én ott voltam a régi időkben, itt voltam most is és nagyon várom, hogy visszatérjen Fodi mester a felkelő nap országából és újra legyen, ha csak évi egy-egy koncertre is a Bedlam és a Nomad (erről, majd később megemlékezem!).

Cicó, kipukkadt a tigris és a zsiráf is, mikor tekersz újra egyet-egyet a fiúknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr912303006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása