Vodkaháború

2010.01.31. 23:32

vidi

Az már régen alapvetés, hogy Oroszországban hétfőn halnak meg a legtöbben. Hogy miért?

A válasz egyszerű, mint a Hajdú 'malacfej' Péter. Végigissza mindenki a hétvégét, de sokuknak nem jön össze, a hivatalos statisztikai adatok szerint évente, több mint 23 ezer ember hal meg alkoholmérgezésben és általában hétfőn, ami nagyon megbillenti a statisztikát, az egyéb alkoholhoz kapcsoltható halálozásról nem is beszélve.

Ezt elégelte most meg az orosz kormány, aki szó szerint keresztes hadjáratot indított az alkoholizmus ellen, amelyet nemzeti katasztrófának tart az országban.

 

A kormány adatai szerint 2008-ban 1,2 milliárd liter vodka készült az országban, de az illegális főzdékben kotyvasztott itallal együtt 1,77 milliárdot adtak el. Az egy főre eső töményszesz-fogyasztás 18 liter, ráadásul ennek jelentős része zugfőzdében készül, az éppen rendelkezésre álló anyagok felhasználásával, amit most nem részleteznék.

A mindig félmeztelen, medvékkel harcoló és kézzel halászó, igazságos izom Putyin miniszterelnökbá aláírta, hogy köztörvényes bűncselekménynek minősíthető az illegális szeszfőzés és az árusítás, továbbá elindítottak egy reklámkampányt az egészséges életmód népszerűsítésére.

Elindult hát a második csapás a vodka elleni hadviselésben.

Emlékezzetek, az elsőt még 1985 májusában, a demokrácia lavinát elindító Gorbacsovbá kezdeményezte az alkoholizmus ellen, amivel rendesen megroppantott az országa gazdaságát és akkorát bukott, mint a vagyonadó minálunk. Talán véletlen, talán nem, de néhány évvel ezután a nevével fémjelzett vodka jelent meg a piacon, ami azóta is hallatlan népszerű tudatmódosító.

Vodka (lengyelül wódka, во́дка oroszul) egy általában színtelen, szokás szerint gabonából vagy burgonyából desztillált alkoholos italfajta neve. A vodka szesztartalma általában 35 – 60% térfogatszázalék.

Amúgy mennyire elképzelhető, hogy szerencsétlen orosz barátaink ráállnak a teljes kiőrlésű cuccokra, tolják a fejükbe a répalevet, meg elkezdenek tisztítókúrázni és eljárjanak sportolni a sarki edzőterembe. Hihető történet, egy olyan társadalomban, amelyik abszolút nem tudott alkalmazkodni az új körülményekhez, a piaci viszonyokhoz, illetve nem tudta és tudja elviselni azt a pofátlan gőgöt és közömbösséget, amivel irántuk viseltet a végtelenül korrupt állami apparátus és a olajos-gázos agynélküli milliárdos felső százezer.

Csodálkoznak, ha mindenki iszik? Szánalmas.

Nem akarok állást foglalni, szép és jó dolog az egészség, de aki szomjas, az szerintem igyon. Hogy mennyit? Amennyit Demjén Rózsi szokott. Annyit, amennyi jólesik!

Kedves orosz barátainknak és sorstársainknak küldeném ezt a remek kis folk-rock muzsikát. Szarjátok le Putyinbát és igyatok, lesz, ami lesz!

На здоровье!

"Vodka, you're feeling stronger
Vodka, no more feeling bad
Vodka, your eyes are shining
Vodka, you are the real MAN
Vodka, wipes away your tears
Vodka, removes your fears
Vodka, everyone is gorgeous
Vodka, yeah vodka

Drinking is good for you, soon you are unconstrained
Drinking is good for you, here comes the womanizer
Drinking is good for you, not anymore lonesome
Drinking is good for you, and you will feel awesome

Out of respect for nature, our vodka and drinkers.
Promising, that the vodka we reserve, is as pure as it was thousands of years ago!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr771719091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása