Gyerekkorom egyik kedvenc zenekaráról Corrosion of Conformity-ről egy pár szóban szeretnék megemlékezni. A tesómékkal rengeteget hallgattuk őket, a C.O.C. és talán még a Trouble volt az, amit mind a hárman feltétel nélkül szerettünk. Egy biztos a C.O.C. az egyik leghatalmasabb banda a világon.

A zenekar 1982-ben indult, görcsöltek jó sokáig, kiadtak két felejthető hardcore albumot (Animosity, Technocracy), mígnem egy majd négy éves leállás után 1991-ben a Blind albummal és egy teljesen új felállással tértek vissza és odacsaptak rendesen. A Blind alapmű a javából, egységes massza, a zenei zsenialitás és kreativitás tökéletes lenyomata egy olyan hangzással, ami a mi napig letépi az ember fejét. Vitathatatlan alapvetés!

 

Már ezen albumon megjelentek stoner/doom elemek, ami már nagyjából előre vetítette a jövőt. A Blind után megint tagcserék, szerencsétlenkedés egészen 1994-ig, mikor kiadták a Deliverance című korongot, ahol a mikrofon mögé Pepper Keenan a korábbi másodgitáros került. A Deliverance albumon szinte teljesen maguk mögött hagyták a hardcore múltat, és egy abszolút egyedi hangzású southern albumot raktak le az asztalra, ami ma is hivatkozási alap a stoner/southern körökben. Ezen az albumon is, mint a Blindon minden szám zseniális, elképesztő. Alapmű!

Pepper papa 95-ben beszállt a Crowbar és Pantera tagokat magába foglaló, akkor még project-nek szánt Down-ba és mondom sem kell, hogy megint zseniális dolog született. Pepper egy zseni. 1996-ban Wiseblood címmel új C.O.C. album jött ki. Ezután volt ott minden, Metallica turné, mindenki a lábuk előtt hevert, de sajna az undergroung királyságból nem tudtak feljebb mászni, de lehet, hogy jobb is ez így!

A mágikus 4 év múlva, kijött az America’s Volume Dealer, amit sokan halálra fikáznak, de szerény személyemnek ez az egyik kedvenc lemezem. Alapmű. Ez a szám a lemezről meg egyszerűen mindent visz. Zseniális minden hangja.

„Over time, on judgement day, overdrawn passion play
 

If I die before I wake, I think I got an even break”
 

Ekkor újabb tagcsere történt, 2001-ben élő albummal jelentkeztek Live Volume címmel, és természetesen a következő lemezre is újabb 4 évet kellett várni, 2005 áprilisában jött ki az In The Arms Of God címre keresztelt mű.

A zenekar jelenleg pihenőn van, Pepper a Down-al turnézik. Remélem mindenki kint volt az idei PECSA bulin!

Végezetül egy kis oktató video, a két zseni Pepper és Woody tolja a klasszikusokat szép sorban. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr861606124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása