A film a 80-as évek elvitathatatlan klasszikusa, a legtöbb mai filmrendező hivatkozási alapja, a modern filmművészet alapvetése.

Hogy miről is van szó?

Alapvetően egy mozgólépcsőről, de a megrendítő monotonitás mögött, ott a mozgató őselem a villanymotor! A tulajdonképpeni főszereplő tehát nem is a lépcső, hanem a villanymotor! A szimbolika csúcsa, a lepel mögött megbújó magma, az örökkévalóság megtestesítője. A mozgólépcső maga a pátosz, a mozgás iránit szenvedély, indulat mely fő tárgya a filmíró és burkolt színészeti ábrázolásnak. A mozgólépcső, villanymotor páros alakítását nem lehet mihez hasonlítani, benne van egy csipet szellőzőcsatorna a Die Hardból (Drágán add az életed), a Jaws (Cápa) elfojtott erotikája, a Gladiátor (Gladiator) római Colusseumának statikussága és némi hajóorr a Titanicból (Titanic).

Összetett, Oscar esélyes alakítás, filmkritikusi szemmel már-már kiismerhetetlen spektrumokkal.

A történet a karakterek mélységének megfelelően, abszolút lényegtelen. A mozgólépcső kilátástalansága, a villanymotor izzó szenvedélyével olyan páros a filmtörténetben, amit mindenképpen látnod kell, a négyes metró megépítése előtt!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr231344273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása