Texas hold'em

2011.02.07. 13:55

vidi

Pár hete, egy baráti pókerdélutánon megjelent félkómásan Vatabá roppant vicces Öccse, ossian pólóban és egy egészségügyi sör elfogyasztása után letette a nagyesküt, hogy ő bizony tud pókerezni és be is szállít azzal a lendülettel. Innen persze még jobb lett a hangulat, de nem részletezném a parti további részeit, legyen elég annyi, hogy nem tudott, sőt.

Most hétvégén megint kártyázgattunk – most először teljesen tisztán, legalábbis én, már ha értitek mire gondolok! – egy cseppet és Vata barátom elszólta magát, hogy elvállalta a leglehetetlenebb küldetést, amit csak el lehet képzelni, ugyanis megígérte a tesójának, hogy megtanítja Texas Hold'Em pókerezni.

El is indult az ötletgyár, hogy merre, meddig, hogyan, míg végül kitaláltam egy jónak tűnő és használható módszert. Az ötlet az ossian pólótól indult, mi lenne ha a magyar szutyok metált felhasználva kezdené Vata el az oktatást.

Először is a lapokat értékük szerint nevezzük el szutyok magyar metál zenekarokról, a színnel ( treff, káró, kőr, pikk) felesleges foglalkozni. (Ez azért is jó, mert Vatabá jó ha hármat ismer ezek közül a zenekarok közül, tehát ő is tanulhat.)

Lapok:
2 - ROTOR
3 - ZORALL
4 - ALCOHOL
5 - KALAPÁCS
6 - DEPRESSZIÓ
7 - TANKCSAPDA
8 - ROAD
9 - NEVERGREEN
10 - AKELA
J - OMEN
Q - POKOLGÉP
K - OSSIAN
A - MOBY DICK 
 

A texas holdemben a játékosok a koncertszervezők. Minden koncertszervező két zenekart kap a kezébe, majd összesen öt zeneakart osztanak középre. Ez az öt zenekar a közös zenekari csoport, amit minden koncertszervező felhasználhat a turné szervezésére. Ebből az összesen hét zenekarból tetszőleges ötöt használhatunk fel. 

A játék fázisai

Osztás:

A koncertszervezők egyike a turnémenedzser, aki az osztó (akit a dealer button, vagyis a kereskedőgomb jelöl) mindenkinek két zenekart oszt, amit a többiek nem láthatnak. Tőle balra ülő koncertszervező az osztás előtt beteszi a kisvakot (a koncert szervezési kicsi hozzájárulás), a következő pedig a nagyvakot (a koncert szervezési nagy hozzájárulás).

Pre-flop licit:

Miután mindenki megkapta a zenekarát a koncert szervezési nagy hozzájárulást berakó koncertszervező utáni koncertszervező kezdi a licitet a koncert turnéra. Három lehetősége van:

• Tartja a koncert szervezési hozzájárulást. (ami ilyenkor ugye pont a koncert szervezési nagy hozzájárulás).
• Emel (természetesen a koncert szervezési hozzájárulási limitnek megfelelően).
• Dob.

A következő koncertszervezőnek is ugyanezek a lehetőségei, egészen addig, amíg a koncert szervezési nagy hozzájárulást berakó koncertszervezőre nem kerül a sor. A koncert szervezési nagy hozzájárulást berakó koncertszervezőnek is van lehetősége emelni a koncert szervezési hozzájárulást, akkor is ha előtte mindenki csak megadta a kezdő hozzájárulást. Ha emelés volt, akkor természetesen addig megy körbe a licit, amíg minden koncertszervező be nem rakta a koncert szervezési hozzájárulás emelést, vagy el nem dobta a zenekarát. (a fix limit és no vagy pot limit-et nem részletezném)

Flop:

A turnémenedzser ezt követően három zenekart tesz ki középre. Ezt ismét koncert szervezési hozzájárulási licit követi. A licit menete hasonló a pre-flop licithez, néhány különbséggel.

A licitet a koncert szervezési kicsi hozzájárulást bedobó koncertszervező kezdi. Neki három lehetősége van:

• Passzol, azaz nem tesz be a koncert szervezési hozzájárulást.
• Nyit, azaz beteszi a kezdő a koncert szervezési hozzájárulást.
• Dob. (Ennek persze nem sok értelme van addig, amíg valaki nem tett be tétet.)

Ha passzolt a koncert szervezési kicsi hozzájárulást bedobó koncertszervező, akkor a következő koncertszervező is ezeket teheti. Ha valaki tett be koncert szervezési hozzájárulást, akkor módosulnak a lehetőségek. A következő koncertszervező lehetőségei:

• Tartja a koncert szervezési hozzájárulást.
• Emeli a koncert szervezési hozzájárulást.
• Dob.

Ez megy körbe addig, amíg mindenki nem tartja az addigi koncert szervezési hozzájárulásokat, vagy el nem dobja a zenekarát.

Turn:

A turnémenedzser lerakja a negyedik zenekart is. Ezután újra licit következik, amelynek menete pontosan megegyezik az előzőekben leírtakkal.

River:

A turnémenedzser lerakja a ötödik zenekart is. Ezután újra licit következik, amelynek menete pontosan megegyezik az előzőekben leírtakkal.

Showdown:

Az utolsó licit után a koncertszervezők megmutatják a zenekarukat és az nyer aki a legjobb öt zenekart tudja összehozni a rendelkezésre álló hét zenekarból. Döntetlen esetén el kell osztani a turnéra félretett pénzt. Mindig az a koncertszervező mutatja meg először a lapját, aki utoljára emelte a koncert szervezési hozzájárulást. Ha nem volt koncert szervezési hozzájárulás emelés, akkor az, aki az utolsó körben megnyitotta a licitálást. Ha körpassz volt, akkor az, aki először passzolt. Ha előttünk valaki már jobb zenekarokat mutatott mint a miénk, akkor nem kötelező megmutatni a sajátunkat, el is dobhatjuk.

Zenekarok együttes erőssége, melyik koncertszervező nyerhet és mivel (példák!):

Royal flöss:

♦ MOBY DICK ♦ OSSIAN ♦ POKOLGÉP ♦ OMEN ♦ AKELA

Színsor (Straight Flush):

♣ TANKCSAPDA ♣ DEPRESSZIÓ ♣ KALAPÁCS ♣ ALCOHOL ♣ ZORALL

Póker:

♣ MOBY DICK ♦ MOBY DICK ♠ MOBY DICK ♥ MOBY DICK ♣ ZORALL

Full:

♣ MOBY DICK ♦ MOBY DICK ♠ MOBY DICK ♥ OSSIAN ♣ OSSIAN

Szín (flush):

♣ OSSIAN ♣ OMEN ♣ DEPRESSZIÓ ♣ ALCOHOL ♣ ROTOR

Sor (Straight)

♣NEVERGREEN♠ ROAD ♣ TANKCSAPDA ♥ DEPRESSZIÓ ♦ KALAPÁCS

Drill:

♦ OMEN ♠ OMEN ♣ OMEN ♥ TANKCSAPDA ♦ ROTOR

Két pár:

♦ POKOLGÉP ♥ POKOLGÉP ♦ AKELA ♣ AKELA ♥ ALCOHOL

Egy pár:

♥ ROAD ♦ ROAD ♦ ROTOR ♥ ZORALL ♣ TANKCSAPDA

Magas Lap:

♦ MOBY DICK ♠ OSSIAN ♥ ROAD ♣ DEPRESSZIÓ ♦ OMEN
 

Ugye milyen egyszerű játék.

Egyszer majd ha lesz kedvem, a taktikákat és egyéb nyalánkságokat is leírok nektek, mint például, mi a megélhetési ólin, milyen a pre-flop imidzsem, mikor kell eldobni két moby dicket, miért nem illik pukizni az asztalnál, milyen blöffre megadni és hasonlók!

Jó kártyázást!   

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr122644376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etelközi Vata 2011.02.07. 19:51:42

Te elég hülye vagy. Mondták már, baszod?

Tökinger · http://napilaci.blog.hu/ 2011.02.08. 18:38:38

Akelát ezek a szutykok közé rakni... Én szerettem na, a többit sosem, de jó kis nosztalgia:)
süti beállítások módosítása