A majmok bolygója

2011.08.19. 12:40

vidi

Tegnap lefeküdtek a gyerekek, én meg hirtelen felindulásból fogtam magam, kocsiba ültem, elcsavartam a Lurdyba és megnéztem a majmok bolygója prequel-t, vagyis az előzmény filmjét, A majmok bolygója: Lázadás-t (Rise of the Planet of the Apes). Az eredeti 1968-as mára kultfilm státuszba lépett A majmok bolygója (Planet of the Apes) Pierre Boulle zseniális regénye alapján készült Charlton Heston főszereplésével. Ezt még kölyökként láttam a sajószentpéteri üveggyár híres-hírhedt pince-klubjában és emlékszem, hogy mennyire agyoncsapott akkor, főleg a gigantikus tökön rúgás a film utolsó jelenetében, ami belém égett kockáról-kockára!


“Oh my God. I’m back. I’m home. All the time, it was…
We finally really did it…
You maniacs! You blew it up! Ah, damn you! God damn you all to hell!”

Ezt még jó néhány folytatás követte, majd hosszú jegelés után jött a szinte nézhetetlen Tim Burton féle újragondolás, ami csaknem örökre megölte az egész szériát. Szerencsére jött egy nevesincs rendező (Rupert Wyatt) és rittyentett egy olyan előzmény filmet, hogy mindenki megnyalhatja az összes ujját, mert ugyebár kit ne érdekelne, hogy hogyan foglalták el mocskos bolygónkat a majmok? A filmesek ez eredeti sorozat negyedik részének alapötletét újragondolva, az egészet a belehelyezték a mába, ahol egy gyógyszerkísérlet eredményeképpen, a szupervírus a megfertőzött embereket a pusztulásba, míg ugyanezzel a vírussal az agyilag felturbózott majmok Caesar ’Mózes’ csimpánz vezette kiszabadulással egy új társadalomba löki, ezzel előrevetítve, hogyan is juthatunk el az első film posztapokaliptikus jövőképéhez. Nem valami agyafúrt és követhetetlen történet szó se róla, de ehhez egy olyan elképesztő látványvilág társul, hogy az hihetetlen, ha valahol nem öncélú a CGI, itt biztos, hogy nem! A motion capture technika mára olyan szintre jutott, hogy a rajzolt majmok arcjátéka tökéletesen életszerű, sőt simán verik a hús-vér színészeket és ha a Caesart alakító Andy Serkis nem kap Oscar díjat, nincs igazság a földön, egyszerűen elementáris. Aki nem a majmoknak szurkol a filmben, az egy rasszista, beteg fasz!

Majmok bolygója brand újra él, azonnal kérem a folytatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr943164811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása