Kávészünet

2011.01.27. 11:38

adamo.blind

Sok mindenre rá-, és sok mindenről leszoktam már életem során, de egy valamivel az eddigi tapasztalatok alapján nem bírok megküzdeni: ez pedig a kávé.
Igazából voltak már időszakok, amikor hanyagolni tudtam a fogyasztását, például olyan szintű idegbeteg élethelyzetek esetén, amelyek alapból biztosították a 220-as vérnyomást.
Volt, amikor heti egyszer ittam csak, ez pedig a jellegzetes péntek délutáni kávé volt, amikor anyukámmal egyszerre érkeztünk haza, és jobb idő esetén a kertben fogyasztottuk el a feketét, mindent meg, és mindenkit kibeszélve, átvesézve a heti történéseket.
Újévi fogadalomként is be volt már egyszer iktatva a kávéról való leszokás, de az a bizonyos „Na jó, csak egyet egy héten…” hozzáállás idővel újra aktivizálta a napi fogyasztást.
Mostanában pedig még tovább súlyosbodik a helyzet, mivel hiába iszok meg egyet, olyan 2-3 óra elteltével újra jön az inger egy újabb elkészítésére.
Nem egyszerű a dolog, de én csak a hatásai miatt parázok, amelyekkel sokáig nem is voltam tisztában, de utána néztem:
Hatása:
A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. Ellenben van negatív oldala is: a kávé a hiedelemmel ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a vérnyomást. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. Valamint nem is tart „ébren”, hiszen a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan tudatállapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember könnyen elhisz és így még órákat képes éber állapotban tölteni, ami megterheli a szervezetet.
Koffein:
A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. Koffeint a kávén kívül kis mértékben tartalmaz a tea, a kóladió és a kakaó is. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja kb. félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak. Nagy koffeinadag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz.
A koffein mellett a kávéban sokféle sav is található, amelyek a kávé ízét befolyásolják. Például a csokoládé ízért a 2-metil-valeriánsav, a karamell ízért a piros szőlősav a felelős.

Na megyek, iszok még egyet...

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr852617744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ridzsi1976 2011.01.28. 11:25:33

Ami jól esik azt meg kell adni a szervezetnek. Mondjuk tavaly februárban én is leszoktam. Észrevettem, hogy izgága leszek tőle, r-go hat erősen a központi idegrendszerre "is". A cigiről is sikerült leszoknom vagy 20x. :)

Ridzsi1976 2011.01.28. 12:10:41

Nesztek! Hokiii! Azt hittem lenyelte a raklapfos a hozzászólásom! :)

adamo.blind 2011.01.28. 12:14:42

Mostanában mindig rá kell kontrázni még egy üzenettel, hogy bevegye a cuccot... :)

Ridzsi1976 2011.01.28. 14:43:35

A postán mindig kétszer üti le az entert! xD
süti beállítások módosítása