Peak Oil

2010.12.06. 12:00

vidi

Ianbá barátom állandóan a bejegyzés címével fáraszt, úgyhogy gondoltam megosztom veletek is, mi újság olajügyben. A lényeg, hogy az olajcsúcs itt van a küszöbön, vagy már át is léptük azt, de az biztos, hogy az olajmodellek többsége szerint 2015 után drasztikus termeléscsökkenés várható és még a legoptimistább előrejelzések is elismerik, hogy legkésőbb 2030 tájékán elérkezik az olajkitermelés csökkenése.

Lehet, hogy egyesek részére hihetetlen, de a nyersolaj nem megújítható energia és sajnos az emberiség két évszázad alatt elhasználta a 100 és 100 millió évek alatt konzervált napenergiát.

A foszcilis energia lassan elfogy, úgyhogy előbb-utóbb beszopjuk és egy globális óriásfallosz végén fog pipázni mindenki.

Ez az olaj téma amúgy egyértelmű, hiszen gondoljuk csak végig. A föld egy gömb, van térfogata, nem is kevés. Na már most, ha ennek a térfogatnak, mondjuk és merjünk nagyot mondani 10-15% olaj, ami még mindig rengeteg, akkor a jelenkori termelést figyelembe véve 2070-re (+/- 10 év) nem marad cucc a föld alatt. Ez egyszerű fizika, vagy mi?

Összefoglalva, bár a világ legfontosabb energia forrása, a nyersolaj  mégis bedobja a törülközőt, nem is a távoli jövőben valamikor, hanem pár éven belül. Az olajkitermelés 20 év múlva a mai értéknek már csak a fele lesz. Nézd csak meg a grafikont!


Az előrelátó, a globalizáció élharcos Ianbá barátom itt lép a képbe, ugyanis szerinte verbálisan fél kettőig el kell gondolkodni és a következő lépések szerint újraépíteni az életünket, mert ezek nélkül annyi esélyünk van, mint vaknak a forma egyben, márhogy témánál maradjak.

Az első előtti lépés, hogy célszerű falura költözni, pár nap járóföldnyire a várostól és lehetőleg a vasúthoz közel. Majd meg kell tanulnunk mindent, ami a földműveléssel és a kézművességgel kapcsolatos. Majd meg kell szervezni az erőforrás és a víz hozzáférést, meg kell ismerkednünk a gyógynövényekkel, de a legfontosabb, hogy kezdjük el keresni hasonló emberek barátságát és rendeződjünk kolóniába. Végezetül vegyünk meg minden túléléssel, orvoslással, tudományokkal és a kapcsolt témákkal kapcsolatos könyvet és jól dugjuk el a pincében.

Azonban, ha ezzel nem akarsz vagy nem érsz rá foglalkozni, gyűjts össze kurva sok pénzt, utazz, adjál meg a családodnak mindent, vegyél egy baszott nagy telepjárót az asszonynak és egy porschét magadnak, furikázz össze-vissza, élvezd az életet.

Esetleg, ha mégis beüt a krakk, menj le egy falura, pár nap járóföldnyire a várostól és lehetőleg a vasúthoz közel egy shotgunnal és vedd el magadnak és a családodnak, ami kell és élvezd tovább az életet!

Egyébként, ezeket csak azért írom, mert tudom, miért fogy ilyen gyorsan az olaj (benzin), de a szuper okos gyerkőcök, már tudják a megoldást, ha esetleg elfogyna a nafta! 

Gondolnátok, vagy nem, a megoldás a mágnes!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr42497066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása