Tetoválás

2010.11.10. 13:35

csercsab

A tetoválás eredete az ősemberhez vezethető vissza. Sokáig a tetoválás létezésének legkorábbi bizonyítékának az i.e. 2000-ből származó Theba-i női múmiákon talált festéknyomokat tartották, melyeken pontok, vonalak voltak.

De 1991-ben egy szenzációs lelet, az osztrák-olasz határon előkerült Otzi rácáfolt. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a jégember kb. 5300 éves, tehát az ő tetovált teste a legkorábbi ilyen jellegű lelet. Szintén Egyiptomban, XIII. Ramszesz idejéből tudunk a fiatalok és a tehetősebbek tetoválási szokásairól. De jelen volt az inkák, a maják és az aztékok kultúrájában is, és ezekben az ősi kultúrákban a tetoválás a törzsi rangot fejezte ki. A rómaiak a rabszolgákat és a bűnözőket jelölték meg tetoválással. De a tetoválás nyomait megtalálhatjuk a görög mitológiában is, és az ókorban. A japánok a 3. században kezdték díszíteni testüket bonyolultabbnál bonyolultabb motívumokkal. A polinéziai kultúra jól ismert és szinten rendkívül bonyolult tetováló motívumait valószínűleg jó pár évezreden át fejlesztették ki, ezen népeknél nem ritka, hogy a díszítés beborítja az egész testet.

Manapság a tetoválás már nem az előítéletekről szól, mint régen. Minden korosztály tetováltatja magát, foglalkozástól és hovatartozástól függetlenül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr422438350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csercsab 2010.11.11. 10:14:13

Az Alienes qva nagy!
süti beállítások módosítása