"A vörösiszap nem veszélyes" - Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár igazgatója szerint!

A blog és az egész társadalom nevében, most tisztelettel megkérjük rá, hogy fürödjön meg egy vörösiszappal teli medencében, fürdesse meg benne az egész családját is, de fokozzuk még, inkább tartsanak egy Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vörösiszap wellnees napot, ahol kötelező a részvétel minden vezetőnek és tulajdonosnak, természetesen családostól.

Egyébként a honlapjukon a következő van fent: "Társaságunk messzemenően elkötelezte magát a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálására, az európai előírások betartására. Korszerű technológiák és berendezések szolgálják a természetes vizek és a levegő tisztaságának védelmét. Jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására. Nagy gondot fordítunk a vörösiszap-terek rekultivációjára, folyamatos a már feltöltött medencék termőfölddel és növényzettel történő lefedése. Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszert 1999-ben vezettük be."  

Basszhatjátok, az ISO meg mindennek a legalja, mindig is meg voltam róla győződve, hogy lófaszt sem ér. A fasztarisznya minőségbiztosító szakemberek és belső/külső auditorok pénzeszsákja az egész, értelmetlenül, most (is) kitörölhetik vele a picsájukat!

A vörösiszap a II. veszélyességi kategóriába sorolt az egészségre súlyosan káros anyag, ami az alumínium előállításának első fázisának, a timföldgyártásnak a mellékterméke. Erősen lúgos és nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz, egyebek mellett ólmot is, adioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye viszonylag elhanyagolható.

Egyébként egy tonna alumínium gyártása során átlagosan három tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik, ami lássuk be nem semmi.

A vörösiszap elsősorban a lúgossága miatt, a bőrön fájdalmas maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell lemosni, így viszonylag kisebb károsodás nélkül lehet semlegesíteni az anyagot, ha nem sikerül egytől, harmad fokú égési sérülésig bármi megtörténhet. Probléma a szél, ami a sugárzó anyagokat teríti, így az anyag belélegezve akár tüdőrákot is okozhat.

Kíváncsi lennék, kommunikálva volt-e a környékbeli településeken, hogy egy időzített bombán ülnek, ami mellesleg, ha nem robban fel, akkor is kivégez mindenkit.

Ezek a büdös gyökerek, legalább bocsánatot kértek volna az áldozatok hozzátartozóitól és a sérültektől, meg minden érintettől!

Kíváncsian várom, hogy ki lesz megjelölve felelősnek és ki fogja a károkat megtéríteni?

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr582350097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása