Voice Of The Soul

2010.08.30. 13:43

vidi

Perverz dolog, de semmi tudatosság nincs benne, hogy pont a születésnapon írok pár gondolatot egy felejthetetlen és roppant tehetséges emberről, aki nagyon fiatalon elhagyott minket, óriási űrt hagyva maga után.

Akkortájt lett lakásom pesten, mikor ez az ember meghalt és nincs mit szépíteni az akkori (háló)szobám ajtaján egészen a család alapításomig, pontosabban a költözésig ott volt a mester képe, ez uszkve 8 év. Nem volt olyan hét, hogy ne hallgattam volna végig valamelyik lemezét magamban filozofálgatva, merengve, hogy is van ez az egész élet téma.

Hihetetlen energiát adott akkor is és ad azóta is nekem a zenéje. Albumai mindegyike a mai napig az életem szerves része, az autóban/melóban szinte mindig meghallgatom valamelyiket, egyszerűen zseniális, minden téma, minden hang, nekem szó szerint a létezéshez kellenek ezek a zenék.

Most éppen a The Philosopher-t hallgatom, de már tudom, hogy a Bite The Pain lesz a következő, mert fel kell töltődnöm, kell az energia, valahogy meg kell másznom a Crystal Mountain-t!

Hogy kiről is van szó?

Akik ismernek azoknak semmi meglepetés nincs benne, de így a negyvenhez közel és egyre fáradtabban kell az energia, ami nekem egyre inkább a zene és ebben Chuck egy lemeríthetetlen elem!


Chuck Schuldiner (1967. május 13.– 2001. december 13.) amerikai gitáros, énekes, dalszerző, szövegíró, a death metal stílus egyik úttörő egyénisége.

Chuck a valaha született leginvenciózussabb gitáros volt, aki mindig és mindenkor feszegette, mind a maga, mind a zene határait, egyszerűen egy elképesztő zseni volt, akit sokan csak a halála után értettek meg, az már csak egy hozadék, hogy ő maga volt a névadója egy stílusnak.

Első zenekarát a Mantas-t 16 éves korában alapította, majd egy évvel később létrehozta a Death zenekart, mellyel komoly elismerésre tett szert a metal műfajban. A Death 1987 és 1998 között hét stúdióalbumot adott ki összevissza felállással. Az egyedüli biztos pont Chuck volt, aki stílusától függetlenül folyamatosan elismerést vívott ki magának innovatív gitárjátékával.

1997-ben csinált egy új zenekart is Control Denied néven, melyben a Death szellemiségét vitte volna tovább, annyi változással, hogy az énekesi feladatokat egy nála sokkal kvalifikáltabb torokra bízta.

Chuck soha nem elégedett meg a szövegi és zenei klisékkel, amik lássuk be ennek a kiszámítható műfajnak az alappillérei. Az 1991-ben megjelent negyedik Death korong, a Human-től kezdve a zene sokkal technikásabb lett, azonban megtartotta a zsigeri agressziót is, a szövegek pedig sokkal intelligensebbek lettek, sőt megjelentek a filozófiai elemek, emberi érzések, mondhatni szentimentálissá vált a brutalitás.

Innentől semmi nem állhatott a zenei fejlődés útjában, ami olyan roppant progresszív és elképesztő albumok sorozatát eredményezte, mint az Individual Thought Patterns, a Symbolic és a hattyúdal The Sound Of Perseverance.

1999-ben megjelent a Control Denied név alatt The Fragile Art Of Existence és többnyire lelkes kritikák és rajongók fogadták, Chuck itt csak a gitárjátékra összpontosíthatott, de innentől minden megváltozott, ugyanis ’A létezés törékeny művészete’ cím új értelmet kapott, amikor 1999-ben Chuck-nál rosszindulatú rákos daganatot diagnosztizáltak.

1999 májusában agytumort diagnosztizáltak nála, a radioterápia után műtéti úton távolították el a daganatot 2000 januárjában. A műtét költségei anyagi csődbe vitték a családját. Az utókezelésre alapítványokon keresztül gyűjtöttek pénzt a rajongók és a zenésztársak. A betegség ezt követően elaludt, már-már fellélegezhetett, de 2001 májusában megint jelentkeztek az egyre elviselhetetlenebb tünetek. 

Az interneten keresztül érkezett a riasztás, amikor kiderült, hogy a Schuldiner család nem rendelkezik a megfelelő kezeléshez szükséges pénzzel. Baj volt, de nem gyengén.

Betegsége rendesen összehozta a metál világot és mindenki segíteni akart, hihetetlen volt az egész. Létrejött egy Chuck Schuldiner alap, internetes árveréseket tartottak felépülésének támogatására és számtalan segélykoncertet is tartottak, még itthon is volt buli a megsegítésére.

Az utolsó segélykoncertet mindössze pár héttel a halála előtt tartották meg, ekkor már képtelen volt kommunikálni, válaszolni az e-mailekre és a megtört édesanyja tartotta a kapcsolatot a külvilággal. 2001 december 13-án, óriási lelki támogatás közepette, megbékélve hunyt el.

Chuck távozásával véget ért Death a Control Denied története is, azóta számomra ez a zene halott, egyszerűen elképzelhetetlen Chuck Schuldiner zsenije nélkül, de remélem nem csak bennem él tovább.

Chuck itt és most meghajlok előtted!

Köszönöm.

Empty words



Chuck Schuldiner diszkográfia:

DEATH:
1987 - Scream Bloody Gore
1988 - Leprosy
1990 - Spiritual Healing
1991 - Human
1992 - Fate (válogatás)
1993 - Individual Thought Patterns
1995 - Symbolic
1998 - The Sound Of Perseverance
2001 - Live In L.A.: Death & Raw (koncert)
2001 - Live In Eindhoven (koncert)

CONTROL DENIED:
1999 - The Fragile Art Of Existence
 

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr222258706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamo.blind 2010.08.30. 14:42:51

Boldog Szülinapot, baszod! Chuck bácsi tényleg jól tudott riffelni!

adamo.blind 2010.08.30. 15:30:30

A felejtés lassú, de legalább kegyetlen! haha
süti beállítások módosítása