Cenzúra

2010.07.22. 14:52

vidi

Egy újabb remek hír a honi cenzúra jelenkori működéséről - a minden unoka nagymama rémálma botoxarc után szabadon -, ugyanis a franci Pascal Laugier filmjét, a Martyrs-t a Nemzeti Filmiroda Korhatárbizottsága az "X"-kategóriába sorolta, így a mai mozi bemutató természetesen elmaradt.

Lehet, hogy lesz hivatalos DVD, de ki tudja? Addig is, aki látni akarja írjon!

 

Martyrs egy pofátlan exploitation, egy zsigerbomlasztó metafóra a beteljesülésről, elkapja a tököd és egy darabig el sem engedi, csak nézel ki a fejedből, még pislogni is elfelejtesz, főleg, ha két gyereksírás között hajnalban tök egyedül, fetrengve a nagyképernyő előtt teszed tiszteleted a film előtt, mint én.

Tökéletes szórakozás, tökéletes film.

Az nem vita tárgya, hogy a horrorfilm is folyamatosan keményedik, mint a jobbikos hülyebanda, az extremizálódása és a gorno már nem csak az agyment japánok felségterülete, hanem elkezdte mindenki tolni az arcunkba a mocskot. Ennek én a téma nagy rajongójaként természetesen nagyon örülök, de ekkora baromságot, hogy egy filmet 2010-ben betiltsanak a beltartalomért, el sem tudok képzelni. Jó egy kültéri plakát, vagy akármi még jöhet, de a megnézését is korlátozzák, nemár. (Mi a retekért nem teszik ezt a tv-s mocskokkal, amik szarrá szennyezik az étert, a gyerekeinket, mindent?)

Nincs mese, a Martyrs egy roppant esztétikus, szép film, ahogy a filmes makik mondják, barokkos kompozíció, jól észrevehető művészfilmes hatásokkal. Néhány szereplős, szinte végig egy helyszínes kamaradarab, olyan mintha széttrancsírozott zombik eljátszanák a nemzetiben az 'Ember tragédiáját'.

Első perceitől kezdve elképesztően kíméletlen mindenkivel, folyamatosan ontja az arcunkba a nem öncélú erőszakot, szó szerint lehántja a bőrödet az őrület, a test és lélek különválik és mártír leszel a főhőssel együtt.

Kötelező!

A kortárs és nem japán/amerikai exploitation néhány igencsak erőteljes darabja, ajánlom mindenkinek megtekintésre:

  • Eden Lake (személyes kedvencem!)
  • Inside
  • Trouble Every Day
  • Haute Tension
  • Frontière(s)
  • Wolf Creek
     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raklapfos.blog.hu/api/trackback/id/tr162168766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása